Salı, Aralık 06, 2005

Yakma ve Açma



Bu başlık altında, LAB color metodunu kullanarak daha önce anlattığım gibi siyah beyaza çevrilmiş bir fotoğrafı, sadece
yakma (burn) ve açma (dodge) kullanarak nasıl işleyebileceğimizi anlatacağım.

Lab color ile ayrıştırdığımız orjinali renkli jpeg olan fotoğrafı oluşan 3 kanaldan luminance kanalını kullanarak aşağıdaki görüntüyü elde ettik (Bkz Lab color ile siyah beyaz).
Şimdi GIMP paletinden yakma ve açma aracını seçelim. Aracı şekilde görüldüğü gibi seçtikten sonra pencerenin alt kısmında aracın özelliklerinin belirdiğini göreceksiniz.
Burada fırça çeşidi öntanımlı olarak Circle 19 olarak gelecek. Şekle bakınız. Bu kenarları keskin ve küçük fırça bizim işimizi görmez. O nedenle büyük ve kenarları yumuşatılmış bir fırça oluşturalım. Bunun için katmanlar penceresinde
, aşağıda görülen fırçalar kısmında yeni fırça (new brush) ikonuna tıklayalım.
Bu ikona tıklayınca açılan fırça editörü penceresinde fotoğrafımızın ve yapacağımız işlemin gerektirdiği büyüklükte bir fırça yaratalım. 140 piksel çapında ve %50 sertlikle oluşturduğum bu fırçaya Genis_soft adını verip kaydediyorum. Artık yeni fırça GIMP içinde kullanılmaya hazır. Bir dahaki sefere bu işlemi yapmamıza da gerek kalmadı.
Şimdi palet penceresindeki yakma aracının özelliklerine dönelim. Burada bazı püf noktalarına dikkat etmemiz lazım.
1- Elbette Burn (yakma) aracı seçili olacak
2- Mode gölgeler için (shadows) seçimli olacak
3- Pozlama (Exposure) 3-8 arasında bir değerde olacak, şekilde 5
4- Fırçamızın kenarları daima soft olacak (bir önceki basamakta oluşturduğumuz soft kenarlı fırçayı kullanıyoruz)

Bu şekilde ayarları tamamladıktan sonra fotoğrafımızı yumuşak ve geniş çaplı fırçamız ile yavaş yavaş yakacağız. Sabır, sabır! Bu işlem, koyu alanlar (gölgeler) seçili olduğu için, aydınlık yerlere pek dokunmaksızın diğer bölgeleri istediğimiz ölçüde karartmamızı sağlayacak. Böylece fotoğrafa bizim kontrolümüzdahilinde istediğimiz dramatik etkiyi verebileceğiz.
Yakma Sonrası

Yakma aracı ile işimizin bittiğine kanaat getirdiysek artık açma (dodge) aracına geçebiliriz. Aynı prensipler burada da geçerli. Yalnız bu sefer mode aydınlık alanlar için (highlights) seçimli olacak.
Yine sabırla fotoğrafta lokal kontrasttaki artış nedeniyle piksel bozulmalarına yol açmamaya çalışarak açma işlemimizi yavaş yavaş yapacağız.
Açma Sonrası

Bu işleme de biz tatmin olana kadar devam ettikten sonra artık fotoğrafı internete göndermek için tekrar boyutlandırıp keskinlik vermek yapılacak son müdahaleler olacak.

Not: Bu fotoğrafta fazla vakit harcanmadığı için bazı pürüzler oluştu, normalde hiç sıkıştırılmamış TIFF formatında dikkatli ve özenli yapılan bir işleme sonucu sizi çok daha fazla tatmin edecektir.




View My Stats